Nu orice amețeală înseamnă vertij
De aceea, discuția cu medicul și consultul propriu-zis sunt esențiale în identificarea posibilei cauze a simptomelor tale sau a celor apropiați ție.
Este foarte important să mergi la medic și să răspunzi cât mai precis la întrebările acestuia!
Ce este vertijul?
VERTIJUL este un concept nu foarte clar înțeles de către pacienți, multe persoane definind prin acest termen senzația că lucrurile se învârt în jurul lor, amețeala, nesiguranța sau dezechilibru în mers sau la întoarcerea capului, senzația de „negru în fața ochilor”.
VERTIJUL este unul dintre cele mai frecvente simptome care determină o persoană să se adreseze medicului.
ORGANUL ECHILIBRULUI SE AFLĂ ÎN URECHEA INTERNĂ.
VERTIJUL propriu-zis, descris ca senzația de rotire a lucrurilor în jurul pacientului, este cel mai adesea determinat de o afecțiune a urechii interne.
Urechea, organ al echilibrului și auzului, este responsabilă de monitorizarea în fiecare moment a poziției și mișcărilor capului.
Organul echilibrului se găsește în urechea internă, bine protejat de oasele craniului. Urechea internă se continuă spre exterior cu urechea medie și urechea externă.
Receptorii aflați la nivelul urechii interne informează permanent creierul asupra poziției capului și corpului în spațiu, permițând echilibrarea conștientă.
Atunci când receptorii de echilibru de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stânga) nu acționează în mod egal, poate să apară vertijul. Vertijul se însoțește adesea de fenomene neurovegetative (greață, vărsături, transpirații, paloare) severe care pot speria pacientul aflat în criză de vertij și, pe termen lung, pot determina teama de a mai ieși singur din casă.
Medic primar ORL, competența Audiologie, Doctor în Medicină
Medic primar ORL, competența Audiologie, Doctor în Medicină
În contextul epidemiologic și social pe care îl traversăm, vertijul poate reprezenta un stres suplimentar pentru dvs. De aceea, dacă aveți simptome specifice vertijului apelați cât mai repede la asistență medicală! Nu neglijați aceste simptome! Ele pot fi semnele unei afecțiuni serioase. Dacă deja urmați un tratament pentru vertij, continuați tratamentul așa cum v-a fost prescris de către medicul curant, pentru a fi în control.