Vertijul reprezintă senzaţia eronată de deplasare a corpului în raport cu mediul înconjurător sau a mediului înconjurător în raport cu corpul. Vertijul, împreună cu cadrul mai larg al tulburărilor de echilibru, reprezintă o importantă problemă de sănătate publică. Se estimează că aproximativ 3-10% din adulți au suferit sau suferă de vertij. Incidența anuală în Europa este de 3,5-15,5 la 100.000 locuitori, iar dintre presoanele peste 80 de ani, 50% suferă de vertij. Dintre consultațiile unui medic de familie, aproximativ 15% reprezintă tulburările de echilibru. În SUA, din consultațiile anuale ale secțiilor de urgență, 4% sunt pacienți cu vertij.
Pe lângă alterarea remarcabilă a calității vieții, vertijul reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea pacientului, din cauza riscului considerabil de cădere asociat. Se estimează că 80% dintre căderile fără cauză cunoscută care necesită consult medical sunt datorate vertijului. În SUA, în 2019 căderile au reprezentat procentul cel mai ridicat dintre traumatisme. În lume, la fiecare 11 secunde un vârstnic se prezintă la urgență pentru cădere, iar la 19 minute un vârstnic decedează prin cădere.
Din motivele prezentate pe scurt mai sus, este imperativ ca orice pacient cu tulburări de echilibru să nu ignore simptomele și să se prezinte de urgență la medic. Încurajăm pacienții să se adreseze cu încredere serviciilor medicale, mulțumită progreselor remarcabile înregistrate în diagnosticul și tratamentul vertijului, indiferent de nivelul de asistență medicală – medic de familie, serviciu de urgență, medic internist, neurolog sau ORList. Pentru a ilustra progresul înregistrat în diagnosticul vertijului, voi folosi o paralelă artistică. Muzica de operă până de curând era rezervată unui public restrâns care-și putea permite accesul în sălile de spectacole ale marilor metropole. A apărut Pavarotti, care a coborât în parcuri sau în piețele orașelor spectacolul și astfel marea artă a devenit accesibilă tuturor. În mod similar, acum 20 de ani diagnosticul vertijului era stabilit de un grup extrem de restrâns de specialiști care au avut acces la sursele de informație. Între timp, prin efortul considerabil și constant de formare medicală continuă, vertijul este diagnosticat corect și tratat eficient de toate eșaloanele medicale. Acesta este încă un motiv pentru care pacienții sunt îndrumați să se prezinte de urgență la medic pentru toate tulburările de echilibru apărute.