Prof. Univ. Dr. Silviu Albu
Medic Primar ORL, UMF Iuliu Haţieganu, Cluj
După stabilirea diagnosticului de vertij și elucidarea cauzelor specifice care pot provoca această invalidantă maladie, medicul stabilește planul de tratament. Tratamentul pacientului cu vertij în principiu cuprinde terapia medicamentoasă, terapia fizică sau kinetoterapie, psihoterapia și în cazuri extrem de rare terapia chirurgicală. Planul de tratament este personalizat, este adaptat tipului specific de vertij diagnosticat de medicul curant.
Succesul tratamentului este asigurat de colaborarea eficientă dintre specialități medicale diverse. Aici se cuvin câteva precizări importante pentru pacientul vertiginos. Pentru succesul terapiei și recuperarea completă a pacientului este imperativă respectarea cu strictețe a indicațiilor medicale privind terapia farmacologică – tipul medicamentului, doza zilnică și durata tratamentului. De asemenea, exercițiile fizice sunt urmate cu strictețe inițial sub îndrumarea unui terapeut și apoi de către pacient. Dacă oricare dintre aspectele menționate anterior sunt ignorate, rezultatul este dezamăgitor și apare riscul recăderilor simptomatice. Recurența simptomelor vertiginoase este o amenințare pentru sănătatea pacientului și o povară financiară considerabilă ca urmare a spitalizărilor repetate, cheltuielilor medicale suplimentare. După cum am subliniat, terapia vertijului este o terapie de durată, un drum complicat pe care pacientul și echipa medicală îl străbat cu determinare, perseverență și hotărâre. Pentru a sublinia importanța complianței terapeutice, propunem o comparație cu balneo-fizioterapia din reumatismele degenerative. Sunt binecunoscute curele anuale de 10-12 zile din Spitalele de Recuperare sau Stațiunile Balneare pe care pacienții le urmează cu strictețe pentru ameliorarea simptomatică eficientă. Efectul benefic nu apare la începutul tratamentului, ci doar după epuizarea completă a perioadei de tratament. Același fenomen se descrie în cazul vertijului, reabilitarea este deplină doar la sfârșitul perioadei de tratament, urmată cu strictețe de pacient sub îndrumarea medicului curant.
Mulți dintre noi avem în grija noastră persoane dragi cu diverse afecțiuni, unele dintre ele chiar cu vertij. Află cum poți fi alături de persoanele care suferă de această afecțiune.